• Súťaž v SCRABBLE.

          • SCRABBLE – osem písmen, ktoré v sebe zahŕňajú názov najpopulárnejšej hry so slovíčkami na svete. Na hodinách anglického jazyka ju občas využívame na precvičenie pravopisu slovnej zásoby. Keďže medzi žiakmi je táto forma stále viac obľúbená, aj v aktuálnom školskom roku sme sa rozhodli uskutočniť v SCRABBLE súťaž. Pravidlá sme oproti originálu trošku modifikovali a úlohou zúčastnených skupín bolo v časovom limite 35 minút za vopred stanovených podmienok utvoriť čo najviac pravopisne správne napísaných anglických slov.

            Víťazmi v jednotlivých ročníkoch sa stali nasledovné skupiny žiakov s uvedeným počtom slov :

            5. ročník : Tereza Brzulová, Júlia Kováčová, Tamara Michalcová, Ela Vajsová, Michal Kubík

            / 5. A – 55 slov /

            6. ročník : Filip Mistrík, Matej Tomášik, Matej Dobiš, Patrik Glowiak, Lea Hetflajšová

            / 6 . A - 78 slov /

            7. ročník : Sára Piatriková, Natalie Pokrývková, Lilien Hanusková, Zara Zelenčík

            / 7. B – 101 slov /

            8. ročník : Michaela Gúgľavová, Zuzana Krištofová, Sofia Koišová, Ivana Šúrová,

            Laura Petrovičová

            / 8. A – 122 slov /

            9. ročník : Laura Lichá, Zoja Klimentová, Nella Köbölová, Kristína Horbunova, Alžbeta Ujhelyiová

            / 9. B – 105 slov /

            PaedDr. Beáta Malachová

          • Interaktívna hodina angličtiny v kuchynke

          • Overiť naučené vedomosti je možné rôznymi spôsobmi. V šiestom ročníku by v závere štvrtej lekcie mali mať žiaci osvojenú základnú slovnú zásobu súvisiacu s jedlom, vyjadrením jeho množstva i pokynov používaných v receptoch.

            Ako to majú zvládnuté sme si tentokrát overili v praxi pri pečení typického anglického dezertu Apple Crumble. Úvodná konverzácia v angličtine i samotná príprava dezertu prebehli vo veľmi pohodovej atmosfére. Za odprezentované konverzačné i kuchárske zručnosti skupine žiakov 6. A právom patrí veľká pochvala.

            Podľa ich spätnej väzby hodina svoj účel splnila, veď... málokedy má overovanie vedomostí takú sladkú príchuť...

            PaedDr. Beáta Malachová

          • Za krajšie mesto

          • V rámci aktivít ,,Za krajšie mesto“ sme sa aj my rozhodli zveľadiť areál našej školy a takto osláviť  Deň Zeme.

            Žiaci upratovali areál, strihali stromčeky a vytvárali políčka na pestovanie zeleniny a byliniek. Mgr. S. Vágnerová

          • Deň Zeme – druhý stupeň

          • Dňa 22.4. 2024 sme si pripomenuli Deň Zeme s našimi šiestakmi, pre ktorých bolo pripravené tematické vyučovanie. Boli pre nich vytvorené rôzne aktivity, pracovné listy, tajničky, prezentácie na túto tému. Na hodinách pracovali s recyklovateľným materiálom a vyrábali rôzne výrobky. Hlavnou myšlienkou je potreba si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.

            Mgr. Ivana Krajči

          • KOVÁČOVA BYSTRICA

          • Dňa 18.4.2024 sa v ŠVK v Banskej Bystrici uskutočnila súťaž v interpretácii poézie a prózy KOVÁČOVA BYSTRICA. Bol to už jubilejný XX. ročník súťaže.

            Našu školu reprezentovali Liana Krákora – V.B , Barbora Miadoková – V. B, Andrej Ambróz – IX.B.

            V I. kategórii získali 3. miesto : Barborka Miadoková – próza

            Liana Krákora – poézia

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a srdečne blahoželáme. PaedDr. J. Chrobáková

          • Aj naši žiaci boli úspešní v okresných kolách predmetových súťaží a olympiád.

          • V dňoch 9.4. a 10.4. naša škola hostila riešiteľov OK Pytagoriády všetkých kategórií P3 až P8. Medzi úspešnými riešiteľmi skončili aj naše dve žiačky: Ema Belková z 5.B v kategórii P5 ( 13.miesto) a Nina Janušeková zo 7.B triedy v kategórii P7 ( 5. miesto)

            3. apríla 2024 sa konalo OK v matematickej olympiáde a medzi úspešnými riešiteľmi v kategórii Z7 sa umiestnila naša žiačka Nina Janušeková zo 7. B triedy ( 5. - 15. miesto).

            V OK geografickej olympiády v kategórii E boli úspešní riešitelia David Šramka a Simona Kubíková z 9.A triedy a v kategórii G Ema Belková, Barbora Miadoková  a Jakub Hraško z 5.B triedy.

            Všetkým úspešným riešiteľom ďakujeme za reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme!

            Mgr.Takácsová Katarína

             

             

          • Deň Zeme - Zem verzus plasty

          • Dnes Deň Zeme. Dnešným dňom vyvrcholilo naše niekoľko týždňové snaženie v ŠKD uctiť si našu planétu Zem rôznymi aktivitami. Začali sme čistením školského areálu, pokračovali rôznymi výtvarnými technikami, sledovaním rôznych náučných prezentácií, vypracovaním množstva pracovných listov s danou tematikou. Tento rok sa nesie v znamení Deň Zeme - Zem versus plasty. Téme odpadu a jeho triedeniu či recyklacii sme tiež venovali mnoho času. Veď práve dnešné deti sa budú tejto problematike v budúcnosti venovať zrejme viac ako my dnes.

          • Apríl, mesiac lesov

          • Apríl, mesiac lesov a práca lesníka v lese na jar boli témy našej vychádzky do prírody. Deti sa niečo naučili, spoznali rastlinky, kríky a stromy. Od lesného inžiniera v prírode prijímali informácie lepšie ako v škole. Aj takto sa snažíme prepojiť vedomosti s praxou. Ďakujeme za spoluprácu.

          • Celoslovenská výtvarná súťaž ku Svetovému dňu obezity

          • Pri príležitosti Svetového dňa obezity sa naše triedne kolektívy ( VI.A, VI.B, VII.A ) zapojili do súťaže, v ktorej úlohou žiakov bolo výtvarne spracovať svoje nápady na danú tému. V tejto súvislosti žiaci poukázali na dôležitosť prevencie obezity, nakoľko toto ochorenie spôsobuje množstvo komplikácií a veľmi ľahko potrápi celé naše telo. Prevencia obezity je pritom častokrát jednoduchá a účinná. Do svojho bežného dňa potrebujeme zaradiť zdravú výživu či dostatok pohybu. Netreba tiež zabúdať na kvalitný spánok či obmedzenie dlhého sedenia pri televízii, telefóne či počítači.

            Diela žiakov z celého Slovenska si budete môcť pozrieť dňa 16. 4. 2024 v ESC BB, kde budú vystavené v čase od 11,00 – 18,00 hod.

            Našim žiakom ďakujeme za zapojenie a prezentovanie školy.

            Mgr. E. Žamborová

          • Prednáška so študentkami SZU

          • Poruchy príjmu potravy trápia v súčasnosti mnoho mladých ľudí. V snahe prispôsobiť sa sociálnym sieťam, podobať sa svojim idolom, byť ideálom krásy zabúdame na svoje zdravie a svojimi zlými rozhodnutiami ho môžeme vážne poškodiť. O tejto téme mohli žiaci 8. A diskutovať 11. apríla na prednáške s názvom Bulímia a anorexia a ich dôsledky. Študentky SZU si pripravili prezentáciu, v ktorej vysvetlili príčiny vzniku, prejavy aj spôsoby liečby týchto závažných chorôb. Prednáška bola ozvláštnená testom, v ktorom si mohli účastníci overiť svoju náchylnosť na tieto ochorenia. Praktické rady, ktoré boli súčasťou diskusie určite mnohým pomohli zorientovať sa v zásadách zdravého stravovania.Mgr. M. Kasášová

          • Jazykovo-poznávací pobyt v Taliansku

          • Žiaci 6.-9. ročníka vycestovali 23. marca 2024 do Toskánska.

            Táto oblasť je jednou z najkrajších častí Talianska, niet preto divu, že je snom nejedného cestovateľa a teda aj nás!

            Prvý deň sme navštívili unikátne mramorové lomy v Carrare, ktoré sú svetoznáme. Do ich najvyšších častí sme sa dopravili džípmi, čo bol neuveriteľný zážitok!

            Čakalo nás aj San Gimignano, mestečko so stredovekou architektúrou a krásnymi vežami , ktoré je od roku 1990 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. A nedať si v tomto meste vychýrenú zmrzlinu – to by nás veľmi mrzelo!

            Už z autobusu nás vítala šikmá veža v Pise a slávna Piazza dei Miracoli, katedrála a baptistérium. Mesto Lucca nám zasa ponúklo množstvo archeologických pamiatok - mohutné mestské hradby a za pozretie určite stálo námesie Piazza dell´Amfiteatro, katedrála či typicky talianska pešia promenáda. V osobnom voľne sme vošli do malých obchodíkov a nakúpili upomienkové darčeky pre rodičov či súrodencov.

            Posledný deň sme sa vybrali do mesta, ktoré je považované za kolísku renesancie – do Florencie. Nemohli sme spustiť oči z prekrásnych historických pamiatok ako kostol Santa Croce, Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, Michelangelovho Dávida, dóm Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio ,kaplnka Medici s Michelangelovými dielami.

            Očarení krásou Toskánska sme sa 27. marca šťastne vrátili domov.

            Hneď po príchode sme otvorili fotogalériu v mobile a podelili sa so skvelými zážitkami s rodinou a priateľmi.

            Addio Italia!

            Mgr. Bugáňová Dana

          • Interaktívna hodina angličtiny v kníhkupectve Oxford Bookshop.

          • V rámci spestrenia výuky anglického jazyka mala skupina siedmakov možnosť absolvovať hodinu angličtiny v kníhkupectve Oxford Bookshop. Ich zastrešujúca spoločnosť Megabooks sa zaoberá dovozom a distribúciou zahraničnej literatúry so zameraním na výučbové materiály najpoužívanejších svetových jazykov a zároveň ponúka aj rôznorodú zahraničnú beletriu a špecializovanú odbornú literatúru.

            Predajca kníhkupectva predstavil žiakom predajňu a mal pre nich v angličtine pripravené zábavné aktivity a súťaže, obsah ktorých tvorili zaujímavostí a reálie anglicky hovoriacich krajín, práca s cudzojazyčným textom a vyhľadávanie faktov v rôznych publikáciách.

            V závere bola žiakom umožnená prehliadku titulov, o ktoré prejavili záujem a za odprezentovanú prácu a preukázané vedomosti obdržali malý darček. (Viac foto vo fotoalbume)

             

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

          • Ponická fujarka 2024

          • 17.4.2024 sa žiačky našej školy Lea Hetflajšová a Ella Bartlová, členky DFS Graniarik zúčastnili na speváckej súťaži O Ponickú fujarku,kde s AV kategórii skupinové spevy umiestnili a získali bronzové pásmo a v kategórii speváci, sólisti sa umiestnila Lea Hetflajšová a získala vo svojej kategórii strieborné pásmo. PhDr. Mgr. Jana Zacharová

          • Stážisti z Etiópie a Kazachstanu na hodinách angličtiny

          • EDUCATE SLOVAKIA je národný projekt organizovaný za účelom zlepšenia komunikačných a jazykových schopností žiakov a študentov základných a stredných škôl. Hlavným cieľom projektu je rozšírenie interkultúrnych vedomostí žiakov a študentov na Slovensku prostredníctvom atraktívnych tréningov sprostredkovaných zahraničnými stážistami v anglickom jazyku.

            Vďaka tomuto projektu mala naša škola možnosť privítať stážistov z Etiópie a Kazachstanu. Na hodiny anglického jazyka priniesli žiakom siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka kultúrne spestrenie, príležitosť zábavného overenia vlastných jazykových zručností, interaktívny spôsob výučby a atraktívne neformálne vzdelávanie.

             

            PaedDr. Beáta Malachová, vyučujúca ANJ

          • Milí naši priaznivci!


          • Práve vychádza jarné číslo školského časopisu Náš svet. Nájdete ho na stránke školy, na lište

            v záložke O škole...

            Želáme Vám veľa zábavy pri čítaní!

            Redakčná rada

          • Tihányiovský kaštieľ – Deň vody

          • Dňa 21.3.2024 pri príležitosti Svetového dňa vody naši žiaci 5.A a 5.B triedy navštívili Tihányiovský kaštieľ, kde sa dozvedeli prostredníctvom prezentácie o význame vody pre život na planéte Zem. Podujatie bolo obohatené o jednoduché pokusy, ktoré si žiaci mohli vyskúšať. Pozreli sme si aj stálu expozíciu Príroda stredného Slovenska, ktorá je tematicky členená do 8 výstavných miestností, z ktorých každá poskytuje prostredníctvom zastúpených živočíchov, rastlín, hornín, nerastov a skamenelín obraz o prírode 8 celkov bývalého stredoslovenského kraja. 2400 exponátov, množstvo fotografií a schém predstavuje typické ukážky najvýznamnejších prírodných a umelých ekosystémov. Účelom expozície bolo naučiť sa rozoznávať i menej známe druhy hornín, nerastov, rastlín a živočíchov ako aj rozšíriť si vedomosti z oblasti ekológie a ochrany prírody.

            Mgr. Ivana Krajči

          • Oceňovanie najlepších športovcov mesta za rok 2023

          • Dňa 21. marca 2024 sa konal galavečer "Oceňovanie najlepších športovcov mesta za rok 2023". Ocenený bol športový klub Raja moderného päťboja, ktorého členom je náš Ondrej Halgaš. 

            "Víťaz internetového hlasovania“ v kategórii športový kolektív, bol ocenený klub športového cheerleadingu a modernej gymnastiky Fit and Fun Banská Bystrica, ktorého členkami sú aj naše žiačky - Miška a Katka Gúgľavové.  

            Srdečne blahoželáme a do budúcna želáme veľa športových úspechov.

            PaedDr. Janka Prisažná, RŠ